Tol-redBanner2-skinny.png

Hakkında Edit

Throne of Lies: The Online Game of Lies & Deceit, ya da "ToL" oyunu - ortaçağ politikaları ve Kurtadam/Mafya türünden esinlenmiş - çevrimiçi bir sosyal çıkarım oyunudur. En fazla 16 oyuncu PC, Mac ve Linux üzerinden oynayabilir. Sanal gerçeklik desteği ihtimal dahilindedir. Kickstarter ve kapalı alpha 2017'nin 2. çeyreği başlayacaktır.

Canlı Sohbet: https://discord.gg/gvNbRSB

Oyunun Amacı Edit

Oyunun amacı, hangi hizbin sizin sınıfınız olduğuna bağlı olarak, karşı hizbi (takım/ittifak) ortadan kaldırmak ya da hayatta kalmaktır.

Nasıl Oynanır (Hızlı Başlangıç) Edit

Görülmeyenler/Tarikat olarak da bilinen Hainlerin, kaleye karşı komplo kurduklarına dair bir söylenti yayılmıştır. Mavi Ejder hizbinin sadık insanları, sosyal çıkarım ve ipuçlarını kullanarak kimin ihanet ettiğini bulmalıdır.

Bu oyun basittir: Kötüleri, (Görülmeyenler hizbi veya Tarikat hizbi) onlar iyileri (Mavi Ejder) öldürmeden öldürün: Öl ya da öldür, ancak doğru kişiyi öldürmen gerek.

Gece olduğunda, kötü taraf oyuncuları (Görülmeyenler veya Tarikat) iyi taraf oyuncularını (Mavi Ejder) genellikle öldürecek ya da böleceklerdir. Bu oyuncular, gece diğer oyuncuları gece yeteneklerini kullanarak öldürebilir. Görülmeyenler ve Tarikat hizipleri geceleri konuşabilecek ve birbirlerini tanıyabilecektir.

Öte yandan, gece olduğunda iyi taraf oyuncuları (Mavi Ejder), öldürülebilecek olduğunu düşündükleri kişileri soruşturabilecek, koruyabileyecek yada bir şekilde destekleyebileceklerdir. Soruşturma yaparak kimin dost, kimin düşman olduğunu belirlemeye çalışacaklardır. Çoğu iyi taraf oyuncusu gece birbirleriyle konuşamazlar. İyiler, Görülmeyenler'den ve Tarikat'tan sayıca üstün olsalar da kimin hangi tarafta olduğunu bilmezler.

Oyuncular gün boyunca, önceki gece kimin öldürüldüğünü keşfedip olayı tartışırlar. İpuçlarını (ve Görülmeyenler veya Tarikat tarafından uydurulmuş sahte ipuçlarını) ele alırlar ve tartışmada sosyal çıkarım kullanılarak şüpheli açığa çıkarılır. Onlara yardımcı olmak için, her oyuncunun tartışmaya katkıda bulunabilmesini sağlayacak gündüz gücü olacaktır. Günün sonunda, bir oyuncu hain olarak suçlanacak ve idam edilecektir - Doğru kişiyi idam etmek sizin işiniz.

Tabii ki, oyunda öğrenilmesi gereken daha çok şey var: Oyunu daha eğlenceli hale getiren yetenekler, eşsiz sınıflar ve Tarikat hizbi... Daha fazla bilgi edinmek isterseniz, aşağıdaki yazıları inceleyin!

Dört hizip? Edit

Bu oyunda, her bir oyuncu dört hizipten birine atanmıştır.

1. Mavi Ejder (İyi): Mavi Ejder'in amacı, Görülmeyenler, Tarikat ve kendilerini yok etmeyi amaçlayan bütün tarafsızları def etmektir. Mavi Ejder, soruşturma sınıflarına ve bu sınıfların düşmanı bulmada kullanacakları mantığa güvenmek zorundadır. Sadece birkaç Mavi Ejder sınıfı öldürme yeteneğine sahiptir, bu sebeple Mavi Ejder kötülükten kurulmak için genellikle gündüz idamlarına güvenmek zorunda kalır. İyiler, sayıca tüm hiziplerden üstündür, ancak kimin hangi tarafta olduğunu bilmezler ve gece iletişim kuramazlar.

2. Görülmeyenler (Kötü): Görülmeyenler'in amacı, Mavi Ejder ve kendilerini yok etmeyi amaçlayan bütün tarafsızları yok etmektir. Görünmezler azınlıktır, ancak birbirlerini tanırlar ve gece iletişim kurabilirler. Beyin, diğer oyuncuları sınıflarının "daha karanlık versiyonları" olarak bu hizbe çevirebilir.

3. Tarafsızlar: Bazı Tarafsız sınıfların sadece oyun sonuna gelene kadar hayatta kalmaları gerekmektedir. Diğer Tarafsız sınıfların eşsiz amaçları vardır. Tarafsızlar gece aralarında iletişim kuramaz.

4. Tarikat (Kötü): Tarikatın amacı Mavi Ejder ve kendilerini yok etmeyi amaçlayan bütün tarafsızları yok etmektir. Tarikat oyunna bir Tarikat Lideri ve bir Arayıcı ile başlar. Tarikat Liderinin, Mavi Ejder ve Tarafsızların çoğunu Tarikata alma yeteneği bulunmaktadır. Tarikat üyeleri geceleri aralarında iletişim kurabilirler. Tarikat Lideri diğer oyuncuların beyinlerini sınıflarına bağlı olarak bir Tarikat üyesi olmaları için yıkayabilir.

Oyunu Özel kılan Nedir? Edit

Throne of Lies, diğer sosyal çıkarım oyunlarına benzemez. Oyunun iki önemli mekaniği bulunmaktadır.

Oyunun başlangıcında, bir oyuncu Kral olacak ve herhangi bir hizbe atanacaktır. Kral'ın fazladan oy kullanarak oyunu idare etme yetkisi ve sonucu reddetme yeteneği bulunmaktadır. Kral, karşı hizipler için tehlikelidir, hatta o kadar tehlikelidir ki; kendisine karşı gelen herkes ona suikast düzenlemeye çalışacaktır. Suikast başarılı olursa, bir sonraki kralı bulmak için otomatik aday gösterme süreci başlar. Soylular kralın yerine geçmek için diger oyunculardan önce öne çıkabilirler.

Hiçbir Mavi Ejder Katili, öldürme yeteneklerini kralı hedef alarak kullanamaz. Kendi takım arkadaşlarının kim olduğunu bilen kötü hizipler Kralın iyi mi yoksa kötü mü olduğunu bilemezler, kral kötü takım arkadaşları listesinde yer almayacaktır.

  • Görülmeyenler ve Tarikat, dönüştürme gücüne sahiptir. Bir oyunda Tarikat ya da Görülmeyenler'den biri olacaktır, eğer Tarikat mevcutsa Görülmeyenler olmayacaktır, ya da tam tersi.

Her kahramanın eski güzel ve düz bir kötü adama ihtiyacı vardır ve Throne of Lies istisna değildir -- hatta ToL'da 2 tane vardır. Tarikat ya da Görülmeyenler'den herhangi biri her bır oyunda olacaktır;

1) Görülmeyenler, Suikastçı ve Beyin ile başlar. Beyin insanları döndürürken, Suikastçi de öldürmekten sorumlu olur. Beyin'in diğer oyuncuları Görülmeyenler'e dahil etme yeteneği bulunmaktadır ve eğlence de işte burada başlar.

Beyin, diğer üyeleri Görülmeyenler'e dahil etme yeteneğine sahiptir. Görülmeyenler hizbinin maksimum sayısı üç kişi olduğu için bu mümkündür. Beyin bir oyuncuyu döndürmede başarılı olması durumunda, oyuncu artık Görülmeyenler hizbini desteklemeye başlar. Buna ek olarak, döndürülen oyuncu yeni bir sınıf kazanacaktır. Yeni sınıf, oyuncunun asıl sınıfınına bağlıdır.

Suikastçı ölürse; döndürülen en eski üye, yeni Suikastçı olur. Ancak, Zihin ustası değiştirilemez.

2) Tarikat , oyuna bir Tarikat Lideri ve bir Arayıcı ile başlar. Tarikat Lideri de insanları döndürebilir; fakat dönen kişinin yeni sınıfı, asıl sınıfa değil de türüne bağlıdır.

Sınıf TürleriEdit

7 adet sınıf türü bulunmaktadır:

Killer-Type.png
Katil = Katil sınıfı karşı hizip üyelerini öldürebilir.
Offensive-Type.png
Saldırgan = Saldırgan sınıf, düşmanları engellemek için saldırı yetenekleri ve tekniklerini kullanabilir.
Investigative-Type.png
Soruşturma = Soruşturma sınıfı, insanları soruşturarak onların sınıf/hizip/türleri ile ilgili ipuçlarını ortaya çıkarabilir.
Social-Type.png
Sosyal = Sosyal sınıf, oyunu ilerletmek için sohbet ve sosyal yeteneklerini kullanır.
Special-Type.png
Özel = Diğer türlere uygun olmayan Kral ya da Beyin gibi bazı sınıflar, türünün tek örneğidir.
Support-Type.png
Destek = Destek sınıfı, diğer sınıfları iyileştirerek ya da güçlendirerek diğerlerine yardımcı olur.
Wildcard-Type.png
Joker = Joker sınıfı, sadece kendini destekleyen, kendi menfaatini kollayan bir gruptur.
#

Grup

Sınıf Adı Tür Dönüşüm (Tarikata) Dönüşüm (Görülmeyenlere) Dönüşüm Türü (Görülmeyenlere) E Kesinlik
1 Rastgele Kral Özel (Dönüştürülmeye Bağışıklığı var) (Dönüştürülmeye Bağışıklığı var) - Eşsiz Evet
2 Mavi Ejder Saray Büyücüsü Destek Şaman Bilge Saldırgan - Hayır
3 Mavi Ejder Kâhya Saldırgan Duacı Hizmetçi Sosyal - Hayır
4 Mavi Ejder Şövalye Katil Duacı İnfazcı Katil - Hayır
5 Mavi Ejder Gözlemci Soruşturma Arayıcı Gece Gözcüsü Soruşturma - Hayır
6 Mavi Ejder Soylu Sosyal Havari Aristokrat Sosyal - Hayır
7 Mavi Ejder Işık Şövalyesi Katil (Dönüştürülmeye Bağışıklığı var) (Dönüştürülmeye Bağışıklığı var) - Eşsiz Evet (Tarikat mevcutsa)
8 Mavi Ejder Hekim Destek Şaman Şifacı Saldırgan - Hayır
9 Mavi Ejder Rahip Destek Şaman Ruh Avcısı Soruşturma Eşsiz Hayır
10 Mavi Ejder Prens Katil (Dönüştürülmeye Bağışıklığı var) (Dönüştürülmeye Bağışıklığı var) - Eşsiz Evet
11 Mavi Ejder Prenses Soruşturma Arayan Düşes Soruşturma - Hayır
12 Mavi Ejder Medyum Sosyal Havari Sihirbaz Sosyal - Hayır
13 Mavi Ejder Şerif Soruşturma (Dönüştürülmeye Bağışıklığı var) (Dönüştürülmeye Bağışıklığı var) - Eşsiz Evet (Görülmeyenler mevcutsa)
14 Görünmezler Suikastçı Katil (Dönüştürülmeye Bağışıklığı var) (Dönüştürülmeye Bağışıklığı var) - Eşsiz Evet (Görülmeyenler mevcutsa)
15 Görünmezler Beyin Özel (Dönüştürülmeye Bağışıklığı var) (Dönüştürülmeye Bağışıklığı var) - Eşsiz Evet (Görülmeyenler mevcutsa)
16 Tarafsız Simyager Destek (Dönüştürülmeye Bağışıklığı var) (Dönüştürülmeye Bağışıklığı var) - - Hayır
17 Tarafsız Soytarı Joker (Dönüştürülmeye Bağışıklığı var) (Dönüştürülmeye Bağışıklığı var) - - Hayır
18 Tarafsız Paralı Asker Destek Şaman Kiralık Kılıç Destek - Hayır
19 Tarafsız Azrail Katil (Dönüştürülmeye Bağışıklığı var) (Dönüştürülmeye Bağışıklığı var) - Eşsiz Hayır
20 Tarafsız Malik Katil (Dönüştürülmeye Bağışıklığı var) (Dönüştürülmeye Bağışıklığı var) - Eşsiz Hayır
21 Tarikat Tarikat Lideri Özel (Dönüştürülmeye Bağışıklığı var) (Dönüştürülmeye Bağışıklığı var) - Eşsiz Evet (Tarikat mevcutsa)
22 Tarikat Arayıcı Soruşturma (Dönüştürülmeye Bağışıklığı var) (Dönüştürülmeye Bağışıklığı var) - - Evet (Tarikat mevcutsa)
23 Tarikat Duacı Saldırgan (Dönüştürülmeye Bağışıklığı var) (Dönüştürülmeye Bağışıklığı var) - - Hayır
24 Tarikat Şaman Destek (Dönüştürülmeye Bağışıklığı var) (Dönüştürülmeye Bağışıklığı var) - - Hayır
25 Tarikat Havari Sosyal (Dönüştürülmeye Bağışıklığı var) (Dönüştürülmeye Bağışıklığı var) - - Hayır

Normal Oyun Modu Edit

Normal oyun modunda, 8 ile 10 oyuncu Mavi Ejder grubunun üyesi olacaktır. Normal oyun modunda, Mavi Ejder'de, Şerif/Işık Şövalyesi ve Prens bulunacağı kesindir.

Oyunda Görülmeyenler varsa, Suikastçı ve Beyin olacaktır. Şerif bu oyunlarda mevcuttur.

Oyunda Tarikat varsa, Tarikat Lideri ve arayıcı olacaktır. Işık Şövalyesi bu oyunlarda mevcuttur.

Hiziplere atanmayan oyuncular tarafsız oyuncu olacaktır.

Kral, oyunda Tarikat da olsa Görülmeyenler de olsa, her oyunda mevcuttur ve hiç kimse onun hizbini bilmeden herhangi bir hizbe mensup olabilir.

Oyun Evreleri/Akış Edit

ToL oyunu iki evreden oluşur: gündüz ve gece evreleri. Oyun gece evresi ile başlar, gündüz evresine geçer, tekrar gece evresine geri döner ve bu şekilde devam eder. Oyun, bir hizip zafer kazanana kadar bu döngüyle devam eder.

Başlangıç

Oyuncunun oyunda kullanması için bir takma isim oluşturmasına izin verilir ve kendisine bir sınıf atanır. Oyuncu sadece kendi sınıfını bilir. Oyuncular birbirlerine tanıtılacaktır. Buna ek olarak, bir oyuncu Kral olarak atanacaktır. Herkes Kralın kim olduğunu bilecektir, fakat hizbini sadece Kralın kendisi bilecektir. Kısa bir diyalog sonrasında, her oyuncu kendi odasına geri döner ve oyun gece evresinde devam eder.

Gece

Diğerleri gece evresini sessizce geçirirken, Soylular, Tarikat üyeleri ve Görülmeyenler üyeleri kendi aralarında sohbet edebilecekler. Sınıf becerilerini kullanan oyuncular, gece eylemlerinde bulunabilecekler. Bazı gece eylemleri oyuncuların suikast düzenlemesine izin verirken, bazıları oyuncuların araştırma yapmalarına ve bazıları da birilerini korumalarına izin verir. Gece evresi boyunca gerçekleşen gece eylemleri, ancak gece evresinin sonunda çözümlenir. Oyunculara kendilerine karşı gerçekleştirilen belirli eylemler bildirilecektir. Bazı becerilerin başkalarına kıyasla önceliği vardır. (Örneğin, Suikastçı, Kâhyaya suikast düzenlemeye çalışır, ve aynı zamanda, Kâhya da gece boyunca Suikastçıyı oyalamaya çalışırsa; Kâhyanın eylemi öncelikli olduğu için Suikastçı oyalanır ve Kâhyayı öldüremez.)

Gündüz

Gündüz evresi, gece evresinden kimin hayatta kalmayı başaramadığını açıklayarak başlar. Oyun içi günlükleri ve ölüm notu ile birlikte ölenlerin sınıfı açıklanacaktır.

Eğer Kral hayatta kalamamış ise, yeni bir Kral bulmak için otomatik aday gösterme süreci başlar. Soylular Kral'ın yerine geçmek için öne çıkabilirler. Sadece tek bir Soylunun öne çıkması durumunda, öne çıkan Soylu Kral olur. İki Soylu öne çıkarsa, iki aday arasından bir sonraki Kralı seçmek için oylama yapılır. Öne çıkan hiçbir Soylu olmaması durumunda, sonraki gün başka bir otomatik aday gösterme süreci başlatılacaktır. İki adet birbirini izleyen otomatik aday sürecinden sonra, hiçbir aday olmaması durumunda, oyunun geri kalanında kralın olmayacağı bir güç boşluğu meydana gelir.

Kral değişir ya da hayatta kalır ise, oyuncuların hainlik suçlaması ile ilgili bir tartışma başlayacaktır. Tartışmayı ilerletmek için, oyuncular sınıflarının gündüz yeteneklerini gizlice kullanabilirler. Günlük yetenekler genellikle aktivasyon anında etkinleşir ve her oyuncu günde sadece bir gündüz becerisini kullanabilir. Oyunculara daha faydalı olmak için, sonuç çıkarım sürecine yardımcı olabilmek amacıyla, oyun içi bir bilgi sayfası sağlanacaktır. Suçlama sırasında bir oyuncu ikna olursa, oyuncu şüpheli için oy kullanabilir. Oyuncunun oyların çoğunluğunu alması durumunda, oyuncuya karşı bir mahkeme düzenlenecektir. Şüpheli suçlu bulunursa, idam edilecektir.Suçluyu suçlayan ilk oyuncu onu infaz etme şerefine sahip olacaktır. Suçlayan oyuncunun silahı, bir infaz yöntemi seçeneği sunar.

Öldün mü?

Ölü oyuncular oyunu mezarlıktan izleyebilirler. Belirli roller dışında yaşayanlarla konuşamazlar. Zafer şartlarını yerine getirirlerse, ölü oyuncular da kazanabilir. İleride ölülerin oynayabileceği mini oyunlar eklenecek.

Hikayesi Edit

Throne of Lies oyununun yayın tarihine göre sıralanan bir hikayesi bulunmaktadır:

  1. Kale
  2. İyi Kral
  3. Yozlaşmış Kral
  4. Nerede Benim Rengim? Bir Soytarının Hikayesi
  5. Komplo
  6. Toplanma

Esin Kaynakları Edit

Ödüller/Katılımlar Edit

Dış Bağlantılar Edit

Diğer Diller Edit

If the menu at the top does not work, try these:

Partner Social Deduction Games Edit

Heist Gone Wrong Wikia Edit

A Heist Gone Wrong 4-6 kişinin oynayabildiği blöf ve çıkarım yapmaya dayalı çok oyunculu bir online oyundur. One Night Ultimate Werewolf temellidir. Bir banka soygunu planlandığı gibi gitmez, ve soyguncular diğer insanlara karışır. Hedefin kimin soyguncu olduğunu bulup birini tutuklayabimek ya da rolüne bağlı olarak soyguncu olarak güvende kalmak.

Camp Cadaver's Wikia Edit

Camp Cadaver 1980'lerin işkenceci filmlerinin iyi bilinen mecazlarından ilham alınarak yapılmıştır. Bir kahraman ol ve hayatta kalmaya çalış, ya da psikopat veya kötü adam olarak kampı gizlice yok et. Her raundun birbirinden farklı ve kargaşa ile dolu olduğundan emin olmak için 60'tan fazla rol ve 200 kozmetik seçenek içerir. Seçenekler daha kolay çıkarımlar için indirgenmiş rollerle oynamayı, hızlı ya da uzun oyunları ve daha fazlasını içerir. Raundlar 5 - 15 oyuncu ile oynanır.

Also on FANDOM

Random Wiki